Apa dengan blog ini?

Saturday, May 1, 2010

Tips dan teknik mekap malam


SD Abique Kassim datang menyerikan unit meeting kali ini. Beliau tidak hanya datang bawa tangan kosong tapi meninggalkan ilmu yang sangat berharga. Beliau berkongsi tips mekap yang jarang-jarang dikongsi oleh orang lain.

Foto diambil selepas semua peserta bermekap mengikut stail yang Abique ajarkan.

Apa yang beliau gunakan ketika mengajar kami:-

Wajah dicuci bersih dan disapu dengan moisturizer. Sapu lip balm ke bibir.

Sapu Foundation Primer ke seluruh wajah termasuk kelopak mata. Primer bertindak sebagai base kepada bedak asas.

Sapu foundation (warna senada lebih gelap untuk mekap malam) ke seluruh wajah.

Guna Creme to Powder Foundation ke seluruh wajah termasuk kelopak mata. Elok gunakan span yang sudah dilembapkan. Foundation ini serupa dengan two way cake, boleh dipakai kering ataupun basah. (Guna warna senada lebih gelap untuk mekap malam).

Sapu mineral powder foundation ke seluruh wajah dengan gerakan membulat. (Guna bedak senada lebih gelap untuk mekap malam).
Untuk mekap mata, sapu seluruh kelopak mata dengan warna pembayang mata (semasa kelas, Abique menggunakan warna purple berkilat (Sweet Plum). Guna warna cerah berkilat di bahagian tulang kening (Moonstone). Ruang mata di antara warna sweet plum dan moonstone, guna warna pink (Precious Pink). Guna warna hitam (coal) dan bentukkan segi tiga di hujung mata, dan blend. Sapu sedikit highlighter (Tender Taupe) di tengah kelopak mata (di tengah bola mata hitam). Ini akan menyerlahkan lagi mata kita. Akir sekali sapu sedikit highlighter warna moonstone di hujung mata sebelah dalam. Warna cerah ini akan menyebabkan mekap mata kita nampak segar.

Warnakan warna purple (Iris) di bahagian bawah mata. Gelapkannya lagi dengan warna hitam (Coal).

Gariskan di kaki bulu mata dengan eyeliner. Tebalkan garisan itu di hujung mata. Garisan itu perlu bertembung dengan garisan warna bawah bawah mata.

Untuk kening, tetapkan dulu bahagian mana bulu kening harus bermula dan berakhir serta di mana puncak bulu kening dengan menggunakan pensel. Tandakan tempat itu dengan titik.
Sketch garis putus-putus bagi mengisi bulu kening yang jarang dan mulakannya dari tengah.
Kemudian gunakan gel kening bagi mengemas bulu kening yang tidak teratur dan 'bersepah' di kening!

Untuk hidung, warnakan tengah batang hidung dengan warna putih (white lily eye shadow) dan warna coklat (hazelnut) di seluruh bahagian hidung.

Untuk membentuk pipi, warnakan tulang pipi dengan warna merah coklat (sunny spice) dari telinga hingga ke tulang pipi (bentuk sideburn). Warnakan buah pipi dengan warna shy blush dan strawberry cream.

Akhir sekali, lipliner dan lipstick.

Begitulah berakhirnya kelas malam tadi.

Ingin cuba mekap mineral Mary Kay? Hubungi 0173016169.
No comments:

Post a Comment